Bragt i Sjællandske Medier

 

Gør glæden til en vane
 
Indelukket, hæmmet og utilfreds? Bogen ”Go' arbejdsdag” giver 10 bud på, hvordan man kan forvandle de negative mønstre til positive vaner
 
Af Søren Poder
 
Du bliver, hvad du tænker – og dit liv bliver sådan, som du vælger, det skal være. Det gælder også arbejdslivet, hvor det er muligt at vælge, om dagen skal være sjov og tilfredsstillende, eller præget af brok, stress og mandagsstemning.


Det er udgangspunktet for Thomas Flindts arbejde som coach og arbejdsglæde-inspirator: Han har samlet sine erfaringer fra ni års feltarbejde i virksomheder over hele landet, som han præsenterer i bogen ”Go' arbejdsdag – håndbog i arbejdsglæde”. Der er tale om 10 negative mønstre, der kan vendes til 10 gode vaner via konkrete øvelser:
- Når jeg holder foredrag i virksomheder, så spørger jeg, hvad der står i vejen for arbejdsglæden, og det er ofte de samme 10 ting, der dukker op, selvom det er vidt forskellige steder: Uanset om jeg taler med lagerarbejdere eller akademikere, fortæller han.


- Vi er stadig bare mennesker, og vi har de samme mønstre: Uvaner er uvaner, og fem af de negative mønstre går igen stort set alle steder. Nogle gange er det alle 10.
Men egentlig bryder Thomas Flindt sig ikke om at kalde vanerne for dårlige. De fleste vaner har et formål i starten, men nogle af vanerne går bare for vidt.
- Mange ting starter som gode intentioner, men de kan tage over og ende som negative vaner. Det er ligesom forældre, der gerne vil beskytte deres lille dreng, men hvis drengen bliver overbeskyttet, kan han ende med at blive usikker og nervøs i stedet for. Sådan er det også med vores vaner og den måde, som de påvirker os.
 
At turde tænke nye tanker
 
Nervøsitet og usikkerhed kan for eksempel blive resultatet af den negative vane, der handler om at have totalkontrol med det hele. Egentlig vil man bare skabe og fastholde et godt liv, hvilket er positivt, men vanen kan udvikle sig negativt:
- Der er ikke noget galt med kontrol, men hvis man hele tiden skal have den, så har man aldrig fri, siger Thomas Flindt.
- Og det er en illusion at tro, at man nogensinde kan opnå den totale kontrol: Hele verden bevæger sig konstant i nye retninger, som man ikke er herre over. Derfor mister man alligevel kontrollen igen og igen, og man kan ende med at føle sig usikker hele tiden. Samtidig bruger man en masse energi i forsøget på at kontrollere noget, som man ikke kan kontrollere: Det vil sige, at man smider sin energi direkte ud ad vinduet.
Derfor introducerer Thomas Flindt nogle øvelser, der kan hjælpe med at slippe kontrollen, slippe opgaverne og have tillid til, at tingene nok skal løse sig alligevel: Både ved at gøre det mentalt for sig selv, og ved at sige det højt til andre.
Sådan er det for alle de 10 gode råd i bogen – de bliver afsluttet med to øvelser: En indadvendt og en udadvendt, nogle gange grænseoverskridende, men med et klart formål:
- Der er ikke noget hokus-pokus gemt i dette her. Der findes tusindvis af eksempler på mennesker, der er gået fra én type liv til noget helt andet. Det kunne de gøre, fordi de turde tænke nye tanker og træffe nye valg, som gav dem nye vaner. Alle kan gøre det.
 
Nye vaner med smoking på
 
Det grundlæggende tema omkring Thomas Flindts gode råd handler om at skabe mere glæde og lykke i sit liv. Og mere lykke kommer, når man kan rumme og acceptere sig selv med alt, hvad man er, siger han:
- Når man tænker for meget, er bange, indelukket, hæmmet og hele tiden brokker sig, så er det tit fordi, man har lukket øjnene for nogle problemer i ens liv. Man går rundt med en kronisk utilfredshed, som man begynder at pege ud i verden ved at være negativ og brokke sig. For det kan være svært at tage hånd om de ting, som man ikke kan lide ved sig selv eller sin tilværelse. Så er det nemmere at finde de ting, man ikke kan lide hos andre.
- Men du kan ikke forløse noget, som du lukker øjnene for, og hvis du ikke forløser din utilfredshed, så bliver den ved med at dukke op og pege ud i verden.
Den følelse kender Thomas Flindt fra sit eget liv:
- Jeg har selv oplevet, hvordan mit liv kørte af sporet: Jeg var ikke glad, tankerne kørte deres eget løb, og jeg troede ikke, jeg kunne gøre noget ved det. Men jeg lærte, at når man ændrer sine tanker og sine vaner, så kan man også ændre tingene, og det er en stor erkendelse at nå frem til, som jeg forsøger at give videre.
- At ændre sine vaner på den måde svarer til, at man har gået rundt i joggingtøj derhjemme, og pludselig tager en smoking på: Så oplever man pludselig en helt ny energi.
På samme måde er det meningen, at man skal putte smoking på tankerne, når Thomas Flindt foreslår, at man fejrer sine succesoplevelser med krigerbrøl, at man tager legen med på arbejde, udtrykker sig frit, og nogle gange står på hovedet op ad væggen.
 
De tre vigtigste vaner
 
Der er mange vaner med tilhørende gode råd fra Thomas Flindt. Derfor kan det måske være lidt svært at regne ud, hvor man skal starte, og hvor man skal slutte. Men alle vanerne er vigtige, og Thomas Flindt vil ikke lave en prioritering:
- Selvfølgelig kan det være svært at gå rundt med 10 nye vaner på én gang, som man skal have gang i, men det er forskelligt fra person til person, hvor der er størst behov: Det er alt sammen noget, som jeg har hørt fra helt almindelige mennesker rigtig mange gange, og jeg kan ikke vælge et kapitel ud, som er det vigtigste for alle.
Derfor foreslår han, at man finder én ting, som er den vigtigste for én selv i hvert aspekt af livet, og så kan man starte der.
- Man laver tre cirkler, der overlapper hinanden: En for arbejdslivet, en for sig selv, og en for familie- og fritidslivet. Der finder man så den vigtigste vane, som man ønsker at skabe hvert sted. Altså tre forskellige vaner, som man minder sig selv om foran de tre forskellige døre, som man træder ind ad i løbet af dagen.
Det kan virke meget systematisk, og det er det også – nogle gange med papir og plancher. Men hvis man ikke er tilfreds med tingene, så kræver det også et systematisk arbejde, siger Thomas Flindt:
- Hvis der er nogle ting i ens liv, som ikke virker, så er det kun et spørgsmål om, hvor længe de skal være der: For de er der, indtil man virkelig gør noget ved dem. Og at gøre noget ved dem handler om, hvordan man tænker og taler om dem: Tanker bliver til følelser, følelser bliver til reaktioner, og disse reaktioner skaber vores oplevelse af livet.
 
Fakta:
Thomas Flindt, arbejdsglæde inspirator.
Bogen ”Go' arbejdsdag – håndbog i arbejdsglæde”, 160 sider, udgivet på Libris Media
Bogens 10 kapitler er følgende:
Utilfredshed eller taknemmelighed
Hæmmet eller fri til at udtrykke dig
Lukket eller åben
At finde balancen mellem alvor og leg
At finde balancen mellem ansvar og fritid
At forsvinde i tiden eller at nyde nuet
At møde dagen med frygt eller med tillid
Perfektionisme eller læring i en foranderlig verden
At være i kontrol og at kunne give slip
At tænke for meget over tingene og at holde tankefri
Mere information på www.lev-nu.dk

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Evalueringsskema
fra Teknologisk Institut


Kære Thomas Flindt

Vi har nu samlet evalueringer fra Arbejdsglæde foredraget den 03.06.10. Der blev evalueret p en skala fra 1 - 5, hvor 1 er bedst.

Helhedsindtrykket er i gennemsnit blevet vurderet til 1,3.

Din egen præstation blev vurderet til:

Det faglige indhold er i gennemsnit blevet vurderet til 1,4.
Den præsentationsmæssige indsats er i gennemsnit blevet vurderet til 1,4.

Endnu engang tak for indsatsen.

Med venlig hilsen

Helle Kruse Jensen
Projektleder , Uddannelse

Teknologisk Institut
Gregersensvej
DK-2630 Taastrup
www.teknologisk.dk






DET KARMISKE NU

Er jeg selv med til at skabe gode øjeblikke? Har jeg selv skabt dette nu? Hvad er det jeg skal lære i dette øjeblik? Har jeg selv magt til at ændre mit liv eller er jeg blevet et offer for min egen historie?

Læs mere om fordraget her >>

HUSK AT LEVE

I alt for mange år, og i alt for lange perioder af mit liv har jeg været her på jorden, ikke i mig selv, men uden for mig selv! Jeg har været her i form af forventninger, håb, drømme, begrænsninger, frygt, bekymringer og jagten på noget bedre.

Læs mere her >>